Продължете към съдържанието

Защо ми се яде сладко вечер? – Причини и решения

ЗАЩО МИ СЕ ЯДЕ СЛАДКО ВЕЧЕР? - ПРИЧИНИ И РЕШЕНИЯ

Често ни се случва да изпитаме рязко чувство на глад за сладко във втората част на деня или с наближаването на вечерта. За повечето от нас е лесно да се придържаме към правилните и здравословни храни до към следобед, но по някаква причина точно тогава започваме да си мислим за нещо сладичко и волята ни рязко изчезва.

 1. Глад за сладко вечер – причини
 2. 5 ефективни начина за справяне с глада за сладко
 3. Финални думи

Глад за сладко вечер – причини

 1. Спад в нивата на кръвна захар
  Когато следобедът започне да настъпва, две неща се случват с нас. Първо, физическата умора започва да си казва думата, без значение дали сме се движили или работили на бюро. Второ, с изминаването на деня е нормално нивата ни на кръвна захар да спадат.

  Когато тези два фактора се комбинират, резултатът е рязък спад в енергийните ни нива.
  Все още обаче работата и денят не са свършили напълно, а ние се нуждаем от енергия. Тогава, естествена реакция на мозъка е максимално бързо да намери решение на проблема и той често пъти се крие в лицето на храни и напитки богати на захар.

  Консумацията на подобни продукти веднага повишава нивата на кръвна захар и енергия, но за много кратко. Не след дълго, отново имаме нужда от още нещо подобно и така, порочният кръг продължава, докато не си формираме един лош навик или дори зависимост.
 2. Наличието на лоши навици
  Понякога дори не осъзнаваме лошите си навици. Скъсването на връзката с добре развит такъв може да бъде изключително трудна, но пък вредните навици са по-лесни за оставяне днес, отколкото утре.

  Ако сме свикнали често да се отдаваме на изкушението за сладко, то най-вероятно ще се превърне в навик и ще го консумираме без дори реална от него нужда. Така че, нека отделим време и да се замислим дали не ядем захар просто, защото се е превърнало в навик.
 3. Приели сме прекалено много или прекалено малко калории
  Ако не снабдим организма си с достатъчно калории до обяд, той бързо ще започне да изпитва нужда от енергиен тласък.

  Когато консумираме прекалено нишесте (напр. порция паста), но не достатъчно мазнини и белтъчини, тялото ни приема калории, но все още не се чувства напълно удовлетворено откъм хранителни вещества. Въглехидратите се превръщат в глюзкоа, усвояват се бързо и повишават кръвната захар за кратко, а когато тя отново спадне гладът за сладко започва да се проявява.

  Така че, нека не забравяме да добавим зеленчуци, белтъчини и малко мазнини към нашия обяд и режим на хранене като цяло. (Най-ефективната, лесна и здравословна диета за големи успехи)
 4. Лош сън и лоши хранителни навици
  Липсата на сън може да доведе до много и негативни ефекти върху начина ни хранене. Вероятно работим до късно и си лягаме в малките часове на нощта. Може би вечер прекарваме прекалено много време пред екран. Факторите, които могат да направят съня ни кратък и некачествен са много. Ранната аларма, сутрешното бързане благодарение на което не можем да закусим пълноценно и т. н.

  Пропускането на закуската означва и пропуснати калории, което води до забавен метаболизъм и недостатъчно енергия за по-нататък през деня. За да компенсира този недостиг мозъкът ни изпраща сигнали, че спешно се нуждаем от спасение – нещо сладко.

  Малкото сън допринася и за повишаване нивата на хроничен стрес, лечението на който за много от нас е похапването на изделия съдържащи много захар.

  Недостатъчното количество сън също може да доведе до намаляване нивата на лептин (хормонът на ситостта), така че е възможно дори след обилно хранене все още да имаме нужда от лакомство за десерт, ако недоспиването ни е редовна практика.
 5. Твърде много солена храна
  Преработените и пакетирани храни съдържат повече натрий отколкото организмът ни се нуждае. Солта е „стягаща“ храна, което означава, че след прекомерната и консумация тялото изпитва нужда от баланс и започва да се нуждае от „отпускаща“ храна, каквато е захарта.
 6. Нашата малка награда
  От най-ранна възраст сме приели факта, че отпразнуването на някакво постижение е свързано с похапването на нещо сладко. Този лош навик е толкова силно вкоренен в нас, че дори и в напреднала възраст изпитваме нужда от сладкиш след добре свършена работа или просто към края на деня.

Консумацията на големи количества захар може да доведе до много заболявание и неблагоприятни последици за нашето здраве. Така че е важно да се замислим, и ако наистина прекаляваме да направим необходимите промени.

ЗАЩО МИ СЕ ЯДЕ СЛАДКО ВЕЧЕР? - ПРИЧИНИ И РЕШЕНИЯ

5 ефективни начина за справяне с глада за сладко

 1. Хранете се редовно
  Трябва да имаме здравословна и балансирана закуска, качествен обяд, както и няколко малки похапвания измежду тях. Нека се уверим, че приемаме достатъчно калории под формата на белтъчини, зеленчуци и полезни мазнини, избягваме пърженото и сладкото и не прекаляваме със солта.

  В случай, че следобедната умора наистина започне да надделява, нека заменим сладкото с шепа ядки, кисело мляко, извара или плод, в комбинация с чай.
 2. Избягвайте подсладените напитки
  Знаете ли, че в кутия 100% натурален сок се съдържат повече от 10 супени лъжици захар? Това е в пъти повече от нужното за ден на човек. По-голямата консумация на подобни сокове ще доведе до още по-голяма нужда от сладко. Подсладените течности са най-главната причина хората да развиваме зависимост към сладкото.

  Нека заменим вредните сокове с вода, която ще ни хидратира много по-добре, което пък от своя страна ще доведе до потискане хормона на глада (грелин).
 3. Не скучайте
  Наистина ли искаме сладко или просто сме отегчени? Родителите, които стоят вкъщи за да гледат децата, които спят следобедния си сън е лесно да усетят скука. Ако сме такъв родител или просто следобедният ни график е по-спокоен, лесно може да ни се прияде нещо сладко, просто ей така, от скука. Възможно е работата ни да е монотонна и да имаме нужда от някакво разсейване. В такъв случай, нека се замислим и вместо да прибягваме към захарта да направим кратка разходка, да пийнем чаша вода и да похапнем нещо малко и здравословно.
 4. Намалете апетита благодарение на пълнозърнести въглехидрати
  Поради богатството си на фибри, пълнозърнестите (кафяви) въглехидрати спомагат за запазването и нормализирането на нивата на кръвна захар. Те също създават чувство на ситост за по-дълго време, което води до намаляване на апетита.

  Допълнително, пълнозърнестите храни играят важна роля в производствтото на серотонин, който потиска апетита.

  И все пак, колкото и полезни функции да имат не бива да се преклява с въглехидратите, така че, когато усетим, че това започва да се случва нека ги заменим със зеленчуци, бобови и грахови култури.
 5. Уверете се, че спите достатъчно
  Доброто количество сън (~8 часа) ни помага да поддържаме високи нива на хормона на ситостта. Важно е да не стоим до късно вечерта пред екрана и може би да пропуснем следобедното кафе. Здравият сън е най-мощното оръжие за справяне с предстоящия ден.

Финални думи

Гладът за сладко може да доведе до пристрастяване към захарта и да повлияе негативно на нашето цялостно здраве. Важно е да преоценим навиците и начинът си на хранене и да идентифицираме причината за желанието да посегнем към захарните изделия вечер.

Малки промени в начина ни живот могат да доведат до големи разлики и значително да ни помогнат с контрола върху консумацията на захар, като това драстично ще намали риска от заболявания като диабет, високо кръвно налягане, затлъстяване и др.