Продължете към съдържанието

Здравословно хранене и спорт за деца

Здравословно хранене и спорт при децата

Тъй като много от децата в днешно време спортуват или просто са по-активни е нормално родителите в един момент да започнат да си задават въпроси свързани с това как е най-добре и правилно да се хранят малчуганите им. Повече или по-малко калории? Колко протеин? Имат ли нужда от допълнителни витамини и добавки? Нека не губим повече време и се опитаме да отговорим на тези и някои други въпроси.

В общия случай, независимо дали децата спортуват целево, просто карат колело, играят с топката пред блока или в училище в продължение на часове, те са почти толкова активни колкото и един професионален атлет и храната им трябва да бъде здравословна и да отговаря на голямата им физическа активност. Ако пък малкият посещава тренировки с цел състезание, то тогава храната става още по-важна, тъй като може значително да повлияе върху резултатите и общото му развитие.

  1. Най-важното, което трябва да знаем за това как се храни едно активно дете
  2. Какво да правим, ако детето ни е капризно?
  3. Как да накараме децата да предпочетат по-здравословната храна?
  4. Какво да правим, ако детето ни е с наднормено тегло?
  5. От колко протеин се нуждаят децата?
  6. Имат ли нужда децата от спортни напитки и добавки?
  7. Как да се справим с храненето на път?
  8. Как да контролираме какво детето ни яде, когато не сме наоколо?
  9. Финални думи

Най-важното, което трябва да знаем за това как се храни едно активно дете

Здравословната храна трябва да бъде приоритет номер 1. Това означава да планираме и подготвяме храната на нашия малък наследник. Да се стараем да не пропуска основните за деня хранения, а именно закуска, обяд и вечеря.

Снабдете се с кутии за храна и всеки ден му приготвяйте и опаковайте качествени порции, когато няма да сте наоколо за следващото му хранене. Наблягайте на плодовете и зеленчуците. Имайте в хладилника кисело мляко смесено с нарязани плодове, зеленчуци с хумус, фъстъчено масло, ядки, сандвичи. Този тип храни са полезни и бързи – нещо, което е от голямо значение за едно малко, гладно и нетърпеливо дете. Превърнете семейните закуски, обяди и вечери във всекидневна традиция, на която присъства цялото семейство, а менюто на масата да бъде съставено от наистина качествени и здравословни храни.

Какво да правим, ако детето ни е капризно?

Наблегнете на постиженията. Опитайте се да убедите детето, че постиженията му в спорта или ежедневните игри са пряко зависими от това, което яде. Обяснете му, че ако иска да бяга по-бързо, да хвърля по-силно, да изглежда по-добре или просто да прилича на някой свой идол, трябва да консумира и полезните храни, които не иска. Експериментирайте и ги приготвяйте по най-разнообразни рецепти и под най-различни форми, докато не откриете нещо, което да му харесва.

Как да накараме децата да предпочетат по-здравословната храна?

С плануване. Благодарение на забързаното ежедневие и многото на брой неща, за които ни се налага да мислим, често забравяме да предвидим кога на детето ни ще му се наложи да консумира нездравословна храна. Това най-често се случва, когато бързаме за някъде и не предоставим възможност на рожбата си да се нахрани вкъщи преди да напусне дома. Тогава, когато сме навън, малкият е огладнял, а местата за хранене около нас предлагат само така наречените „джънк фуудс“ – изборът е ясен. Ако пък наистина нямаме време да нахраним детето вкъщи, то поне пакетирането на някаква добра домашна храна също е вариант. Планувайте и мислете занапред.

Какво да правим, ако детето ни е с наднормено тегло?

Децата освен нагоре, често растат и настрани. Това може да ги накара да изглеждат пълни, но често пъти точно след такъв период следва и издължаване, което нормализира ситуацията. Подобна цикличност е нормална при подрастващите. Въпреки всичко, не трябва да забравяме, че физическата активност и доброто хранене са ключови за здравето на нашето дете.

Ако забележим, че детето ни се оформя като по-пълничко трябва да си направим равносметка дали има достатъчно физическа активност и дали вкъщи вместо сладки, чипсове и газирани напитки има плодове, зеленчуци, мляко и здравословна храна.

Често децата с наднормено тегло се чувстват засрамени и с ниско самочувствие, което им пречи да започнат да посещават групови спортове. В такъв случай е добре да започнем сами с детето, да играем с него, да караме колело, да ходим в планината. Ако например плануваме да го запишем на плуване, нека преди това започнем сами да го подготвяме за това. По този начин ще успеем да изградим нужната му самоувереност за да се престраши и да застане в басейна до другите деца.

Здравословно и балансирано хранене за дете

От колко протеин се нуждаят децата?

Консумацията на достатъчно количество белтъчини е изключително важна за всички нас и особено за подрастващите. Около 0.5 гр протеини за килограм телесно тегло при малките е достатъчно за оптимален растеж. Белтъчините могат да се набавят от чисто месо, риба, млечни продукти, яйца, ядки, бобови и грахови култури. Все храни, които са със сравнително нормални цени и децата приемат под една или друга форма.

Имат ли нужда децата от спортни напитки и добавки?

Краткият отговор е не. Ако детето ни има добре изградени хранителни навици, храни се редовно със здравословни и полезни храни, и приема достатъчно течности не му е нужно нищо повече.

Вода, чай и прясно изстискани плодове са всичко, от което се нуждаят децата за да бъдат добре хидратирани. Имайте предвид, че малчуганите се дехидратират по-лесно от възрастните, тъй като съотношението между размерът и теглото им е по-малко, което означава, че по-бързо покачват телесната си температура, а и тя обикновено е по-висока от на големите.

Друго важно, което трябва да не забравяме, е че при потенето човешкото тяло губи важни соли. В такъв случай няколко солети или соленки биха се отразили добре на детенцето. И не на последно място, нека отбележим, че към всичко това трябва да се добави и добрият и качествен сън на нашето ангелче.

Как да се справим с храненето на път?

Децата ни често се хранят зле, защото ние като родители не сме успели да планираме правилно и навреме, което неизменно води до лоши хранителни избори. Винаги планувайте предварително, когато тръгвате за някъде, без значение дали предстои дълго пътуване или просто трафика ще ни забави и на малчугана ще му дойде времето за хранене. В такъв случай, е добре да имаме приготвени в хладилника бутилки с прясна вода и изцеден сок, кисело мляко с пресни плодове или сандвичи. По този начин ще сме подготвени и няма да ни се наложи да се отбием в първия магазин за кола и вафла.

Ако пък малкото човече силно държи и настоява да си похапне нещо по-нездравословно, старайте се да му изберете храна, която не е пържена и е по-малко вредна. Пълнозърнеста пица с много зеленчуци, дюнер с малко месо и без пържени картофи и т. н.

Как да контролираме какво детето ни яде, когато не сме наоколо?

Вероятно това е най-трудната задача. За съжаление тук не може да влияем пряко на избора му. Важното е през останалото време, когато сме около детето да успеем да изградим неговите добри хранителни навици, да го убедим, че здравословните храни ще го направят по-добър във всяко едно отношение, а това от своя страна ще го превърне в по-уважаван и ще го доближи до неговите идоли и кумири.

Нужно е детето да свикне с правилните храни и да ги приема за нещо нормално до толкова, че да няма колебание, когато застане пред витрината за избор. И моля ви, не забравяйте личния пример.

Финални думи

Храната е важна и не бива да я пренебрегваме. Изграждането на добри и правилни хранителни навици в нашето дете изисква плануване, време и средства. В случая обаче целта със сигурност оправдава средствата.

Здравословното и балансирано хранене с полезни за здравето храни е напълно достатъчно за активните и спортуващи деца.

Старайте се винаги, когато е възможно да се хранят вкъщи, а ако това не е възможно – пригответе и пакетирайте храна.

Ако детето не е сред физически активните играйте игри с него, прекарвайте време навън, експериментирайте и не спирайте да търсите формата на физическа активност, която ще му допадне.

Всичко това ще изгради едни много ценни навици у него, които ще му бъдат в полза и за напред. Най-вероятно няма да е лесно, но ще си струва. И отново, не забравяйте личния пример.