Продължете към съдържанието

Какво е Кросфит – плюсове и минуси

Какво е CrossFit?

Със сигурност все по-често чуваме името Кросфит, което в последните години започна да добива голяма популярност и по нашите ширини. В социалните мрежи да си кросфитър е почти толкова модерно, колкото да бъдеш предприемач или инфлуенсър.

 1. Какво всъщност е Кросфит?
 2. Плюсове и минуси
 3. Финални думи

Какво всъщност е Кросфит?

CrossFit е компания, която има регистрирана търговска марка със същото име и предлага франчайз за спортни зали. Основана е през 2000 г. от Грег Гласман в САЩ.

Идеята и философията, която Кросфит промотира е здравословното хранене и физическите тренировки. Набляга се на функционални движения и тренировки, които може би са ни по-познати като ОФП (обща физическа подготовка).

Според основателя на CrossFit, това е най-добрият начин за трениране на тялото и подобряване фитнес нивото на човек. Включва всичко от лека атлетика, до вдигане на тежести, от плуване, до фермерска разходка, от тежки клекове, до ходене на ръце. Пионери в използването на тренировъчните методи се оказват американските полицаи, специални служби, тюлени, пожарникари, и т.н.

Благодарение на това, добрите резултати, които дава този начин на трениране, и не на последно място дръзките и смели изказвания на основателя Гласман, Кросфит започва да придобива голяма популярност. През 2007 г. се провежда и първото състезание организирано от компанията, което от тогава се превръща в ежегодно такова, а победителят получава титлата „Най-добре физически подготвеният човек на Земята“.

Мат Фрейзър – най-добрият кросфитър

Кросфитът е многообхватен и е в състояние да подобри физическите ни умения и подготовка до нива, за които не сме и подозирали. Насърчава се тренирането на огромен набор от движения и упражнения, като бягане, колоездене, гребане, плуване, вдигане на тежести, гимнастика, носене, хвърляне, и изпълнението на всичко това в различни комбинации. Включва функционални движения съчетани в кръгови, интервални, и дълги кардио тренировки, но не липсва и чисто силовото трениране, както не се пренебрегват и умения като ходене на ръце и салта. CrossFit всъщност промотира спорта фитнес с някои малки разлики.

Плюсове и минуси

Ези и тура, черно и бяло, добро и лошо, почти всичко си има своите две страни. Кросфитът не е изключение, така че, ето и някои от неговите предимства и недостатъци.

Предимства

 1. Тренира всички физически аспекти
  CrossFit е наистина комплексен, насърчава много стилове на трениране и включва основите, а и не само на някои от най-атлетичните спортове. Развива всички основни 10 физически качества и умения като сила, издръжливост, контрол над собственото тяло, бързина, мобилност, и т. н.
 2. Възможно е да се практикува навсякъде
  Огромна част от упражненията могат да се изпълняват без никакво оборудване, а намерят ли се щанга и място за набиране може никога да не повторим една и съща тренировка. Тренировките се изключително разнообразни, интересни и в никакъв случай скучни и отегчаващи.
 3. Дава бързи и желани резултати
  Комбинацията от изпълнение на тренировки за сила, издръжливост, и кардио такива е може би най-ефективният начин за покачване на мускулна маса и в същото време изгаряне на мазнини, без нуждата да се подлагаме на екстремни диети.

Недостатъци

 1. Използване на така наречената „кипинг“ или „бътърфлай“ техника и инерция
  Това определено са едни от най-сочените с пръст и определяни като недоразумения способи в тази тренировъчна методика. Кипингът (може да ви изглежда като странно люлеене и помагане с краката) при набиранията, кофичките, пресите в стойка на ръце, използването на инерция при силовите възлизания и някои движения с щанга със сигурност не са най-добрият начин на трениране за повечето от нас. Но, ако не сме начинаещи, а и сме решили да участваме в състезание позволяващо подобни техники, то нямаме друг избор. Идеята зад всичко това е възможността да се свърши повече работа за по-кратко време.
 2. Съревнованието
  Повръщащи и припадащи хора, които със сетни сили се опитват да завършат последните повторения от тренировката и вече са забравили всичко за правилната форма и техника на изпълнение не са необичайна гледка в CrossFit средите. И всичко това с цел да подобрим времето си от предния път, или да догоним човека до нас, който може би просто е по-добър и по-опитен. Ще има дни, в които се чувстваме отлично и може да се раздадем до край, ще има и такива, в които трябва да се вслушаме в тялото си и да отнемем газта.
 3. Омаловажаването на другите спортове
  Доста кросфитъри са склонни да се държат до някаква степен неуважително по отношение на други спортове, като културизъм и силов трибой. Практикуването на CrossFit, който титулова „Най-добре физически подготвения човек на Земята“, не означава, че ти си този човек и неотдаването на заслуженото на останалите, занимаващи се с друг вид спорт просто не е спортсменско. Все пак, всеки е направил своя избор и всички ние си приличаме по това, че се опитваме да станем по-добри в нещо, което харесваме и обичаме.

Финални думи

CrossFit методът на трениране е наистина комплексен и функционален. Трябва да имаме предвид, че идеята му е подобряване на общата ни физическа подготовка и фитнес, което означава, че се акцентира върху това как организмът, тялото, и мускулите работят, а не как изглеждат. Разбира се, невъзможно е да си изключително добре физически подготвен и да изглеждаш зле, но отново, акцентът пада върху изпълнението на комплексни и функционални движения и упражнения.

Когато тренировката го изисква и дойде време за изпълнението на огромни количества кипинг движения и олимпийски такива за много кратък период от време, то това просто може и да не е най-доброто всекидневно занимание, но ако е вашата цел – успех. Трябва да сме наясно, че тренирането на който и да е спорт с цел състезаване и постигане на високи резултати е напълно различно от практикуването му любителски. Професионалистите спортуват за победа над останалите, а любителите да бъдат здрави, във форма и може би леко да надвият себе си. Без значение какъв е вашият спорт и на какво ниво го упражнявате, уважавайте и останалите активни хора.