Продължете към съдържанието

Какво е фитнес? Всичко за ОФП (обща физическа подготовка) – значение и определение

Какво е фитнес и ОФП

Какво е фитнес? Как се определя и изглежда? Колко съм натрениран? Какво означава ОФП? В добра спортна форма ли съм? Днес ще отговорим на всички тези въпроси и ще разбием някои популярни и грешни схващания.

 1. Какво е фитнес?
 2. Болен, здрав или във форма? Колко съм fit?
 3. 10-те основни физически качества и умения на човека
 4. Фитнесът като състезателен спорт
 5. Финални думи

Какво е фитнес?

Фитнесът е здравословно състояние на тялото и организма, както и количество обща физическа подготовка. Това е способността ни да произвеждаме енергия, с която да движим собствените си тела, външни предмети, да работим. Колкото повече работа можем да извършим за дадено време, в толкова по-добра форма сме. Като под работа имаме предвид тежки и интензивни физически упражнения, движения и тренировки. До голяма степен фитнес и ОФП (обща физическа подготовка) означават едно и също нещо, което може да измерим с физични мерни единици като сила, маса, време, дистанция и т. н.

Болен, здрав или във форма? Колко съм fit?

Някои фитнес ентусиасти определят човешкото съществуване с три основни състояния – болен, здрав и във форма (sickness, wellness, fitness). Да бъдем в добра физическа форма означава да имаме добре развити всички 10 качества и умения, с които ще се запознаем малко по-надолу. Това може да се постигне чрез трениране на тялото и трите енергийни системи (въпрос на друга тема).

Фитнесът ни подготвя изключително добре за реалния живот. За всекидневни задачи като местене и носене на тежки предмети, изкачване на стълби, бутане на кола, догонване на автобус, катерене и т. н.

Понятието „функционален фитнес“, което със сигурност срещаме все по-често всъщност е подвеждащо, тъй като от него следва, че би трябвало да има и друг вид. Може би не-функционален?! Не, фитнесът е един и той винаги е функционален. Начинът по който се постига са функционалните, кондиционни и силови тренировки. Бягане, вдигане на тежести, упражнения със собствено тегло, колоездене, плуване, катерене, хвърляне и още.

Правенето на всичко това в различни комбинации ще ни направи наистина fit. А така желаното мускулесто и добре изглеждащо тяло идва като бонус към всичко това, което то ще може да прави, а именно неща заложени и присъщи му по природа.

ОФП и фитнес тренировка

10-те основни физически качества и умения на човека

Ако искаме да сме в добра форма, или иначе казано – да бъдем fit, трябва да развиваме следните десет основни физически качества на нашето тяло и организъм.

 1. Сърдечно-съдова/дихателна издръжливост – способността да събираме, преработваме и използваме кислорода (упражнения и тренировки, които ни карат да дишаме тежко, кардио);
 2. Издръжливост – възможността продължително време да произвеждаме, доставяме и съхраняваме енергия (да работим интензивно в дълъг период от време, бягане на дълги разстояния, извършване на голям брой повторения от дадено движение/упражнение);
 3. Сила – способността да произвеждаме сила (вдигане на тежести);
 4. Гъвкавост – възможността да движим тялото си свободно и да използваме цялата амплитуда, която ставите могат да предоставят (пълни движения, дълбоки клекове, шпагати, йога пози, други пози…);
 5. Мощ – способността да произведем максимална мощ за минимално време (експлозивни движения, скокове, хвърляния);
 6. Скорост – възможността да движим тялото си бързо (извършване на дадено движение възможно най-бързо, кратък спринт);
 7. Координация – умението да комбинираме няколко движения в едно по-сложно такова (скачане на въже, улавяне на хвърлен предмет в движение);
 8. Пъргавост – способността да преминаваме бързо между движения (смяна на посоките при спринт, бърпи);
 9. Баланс – възможността да контролираме тялото си и центъра на неговата тежест по отношение на поддържащата го основа (стойки на ръце, ходене по въже);
 10. Точност – умението да контролираме собствените си движения и такива на външен предмет (скок с приземяване на определено място, целене на мишена).

Фитнесът като състезателен спорт

Да, фитнесът е спорт и това как се справяме с него определя колко е добра общата ни физическа подготовка. Това не означава, че бодибилдърите, спринтьорите, щангистите, гимнастиците и всички останали атлети не са в добра спортна форма. Но, тази тяхна форма се отнася за специфичния им спорт. Щангистът не е във форма по стандартите на гимнастика и обратно.

Всички те обаче тренират за постигане на високи резултати в един определен спорт и често пъти в ограничен на брой движения и упражнения, където не е нужно да бъдат развити всички 10 физически качества и умения. Например, основният фокус на щангиста е силата и техниката, той не се интересува от бягане на дълги разстояния или правене на силови възлизания на халки, както гимнастикът не се интересува от контрола върху тежки щанги, а от този над собственото си тяло. Въпреки това, повечето от тях изпълняват тренировки и упражнения за подобряване на общата си физическа подготовка.

Ако желаем нашият спорт да бъде фитнесът, то трябва да тренираме всичко по равно, което наистина прави тренировъчния процес изключително разнообразен, интересен и не-скучен. Идеята не е да бъдем най-добрите в едно определено нещо, а да бъдем еднакво добри в много различни неща. Най-вероятно няма да успеем да вдигаме колкото силовия трибоец, но пък ще можем да правим повече набирания и да бягаме по-бързо от него. Може би гимнастикът ще е по-добър от нас на лостовете, но пък ние ще вдигаме по-тежко и ще изкачим върха на планината първи.

Все по-голяма популярност по света и у нас започват да набират и подобни състезания, като най-известното такова в световен мащаб са Кросфит игрите (CrossFit Games).

Кросфит игрите и Рич Фронинг

Финални думи

Надяваме се е станало ясно, че фитнесът не е физически обект – салон или зала. Много често хората отъждествяват фитнеса с културизма или бодибилдинга – различни спортове са. При единия целта е тялото да изглежда добре, а при другия да работи добре. Синонимна фраза на думата фитнес е „обща физическа подготовка“ или ОФП. Фитнесът се определя като състояние на тялото и организма, а добрата визия не винаги е знак за качествена натренираност.

Човек е в наистина добра фитнес форма, когато може да вдига сравнително тежко, да се движи бързо, да изминава дълги разстояния, да владее собственото си тяло, да използва пълната амплитуда на движенията и ставите си. Това се постига чрез функционални, кондиционни и силови тренировки.

Почти винаги, когато си помислим „Това не мога да го направя.“, що се отнася до физически движения, упражнения или тренировки, означава, че имаме слабо място или места в нашата обща физическа подготовка. Може би сме добри с тежестите, но пък кардиото ни не е на ниво. Възможно е да правим по над 20 набирания в серия, но да не можем да направим 20 пълни клека с тежест равна на нашата собствена. Тук цел номер едно не е тялото и мускулите да изглеждат добре, а да работят добре, което пък от своя страна няма как да не ни дари с една наистина страхотна физика.