Продължете към съдържанието

Трябват ли ни очила блокиращи синята светлина, когато работим на компютър?

Очила против синя светлина за компютър

Твърди се, че ни помагат да се справим с главоболието и нощното безсъние, но така ли е наистина?

В днешно време, голяма част от нас работят почти по цял ден на компютър. Един такъв служител прекарва средно по около 1500 часа на година пред екран. И това, само заради дейности свързани с работата, без да броим телевизията, и мобилните устройства.

Цялото това време прекарано пред екран, понякога допринася за едно сериозно напрежение в очите, главоболие, а дори и безсъние. За да предотвратим подобни последствия, често пъти обмисляме покупката на компютърни очила, които блокират синята светлина.

Популярността им започна рязко да нараства през последните няколко години. Дори към момента да нямаме оплаквания, то се замисляме дали не са добра идея за предотвратяване на бъдещи усложнение. За да разберем, първо трябва да си отговорим на някои други въпроси.

  1. Вредно ли е взирането в екрана с продължение на часове?
  2. Какво представлява синята светлина?
  3. Кои са източниците на синя светлина?
  4. Как синята светлина влияе върху съня?
  5. Какво влияние ни оказват телефонните и компютърни екрани?
  6. Наистина ли е толкова вредна синята светлина?
  7. Какво представляват очилата блокиращи синята светлина?
  8. Трябват ли ни такива очила?
  9. Финални думи

Вредно ли е взирането в екрана с продължение на часове?

Кратък отговор – по-скоро да.

Учени и лекари, които се занимават с това взимат предвид предимно две неща: напрягането на очите и излагането им на синя светлина.

Напрежението на очите
Това е проблем, който се проявява в резултат на продължителното използване на компютър, таблет, телефон, и т.н. Може да доведе до замъглено зрение, сухота в очите, главоболия, и болки във врата и шията.

Синята светлина
Гледайки екрана по цял ден, също ни излага и на така наречената синя светлина, за която също се твърди, че е възможно да ни създаде проблеми. Въпреки, че доказателствата за това са противоречиви, много експерти споделят мнение, че по-скоро е така и наистина влияе отрицателно на циркадния ни ритъм (биологичен часовник).

Какво представлява синята светлина?

Светлината, която ние хората виждаме съдържа в себе си пълния спектър на дъгата, от червено, до лилаво. В този спектър попадат, и така наречените вълни синя светлина, чиято роля е запазване на вниманието ни към източника на светлина. На нея се дължи фактът, че дори, ако не гледаме директно към даден източник на светлина, но той попада в полезрението и периферното ни зрение, ние забелязваме и знаем, че той е там и ни напомня за себе си.

Кои са източниците на синя светлина?

Всеки източник на светлина – слънцето, екраните, дори осветителните крушки вкъщи. Всекидневно сме изложени на големи количества слънчева синя светлина, а вечер това продължава благодарение на всички други изкуствени източници на такава.

Как синята светлина влияе върху съня?

Когато слънцето се скрие, мозъкът ни започва да подава сигнали към тялото за производството на мелатонин – хормонът отговорен за съня. Преди появата на изкуствените източници на светлина, човешкият сън се е регулирал главно от слънцето. В днешно време обаче, това далеч не е реалността, и дори след залез слънце ние сме подложени на много и различни светлини, което намалява производството на мелатонин от тялото ни, а синята светлина допълнително спомага за изострянето на сетивата ни.

Какво влияние ни оказват телефонните и компютърни екрани?

За разлика от флуорисцентните и такива с нажежаема жичка лампи, светодиодните излъчват значително по-голямо количество синя светлина.

За съжаление, масовата техника, която е снабдена с някакъв вид екран, използва точно тази технология. В това число влизат смартфони, таблети, лаптопи, телевизори, и т.н.

Наистина ли е толкова вредна синята светлина?

Синята светлина се свързва с всякакви проблеми от умора в очите до слепота. Съществуват обаче и много противоречиви доказателства за това до колко наистина подобни твърдения са истина.

Американският офтамологичен институт твърди, че няма сериозни доказателства за вреда върху очите ни идваща специално от екраните, тъй като ние и без това по цял ден сме изложени на синята светлина идваща от много други светлинни източници, като най-големият такъв е слънцето. Дори се твърди, че през деня сме подложени на 10 пъти по-големи количества, и че човешкият организъм е привикнал успешно да се справя с това.

Въпреки всичко обаче, трябва да знаем, че стоенето пред екран по цял ден в продължение да дълъг период от време може да доведе до чувство на напрегнатост в очите и по-бързото увреждане на ретината, която е отговорна за изпращането на сигнали до мозъка относно нещата, които виждаме. Но, това не зависи пряко от синята светлина.

Какво представляват очилата блокиращи синята светлина?

Този тип очила имат филтри в стъклата си, които поемат и блокират синята светлина и някои ултравиолетови лъчи. Това предполага, че използването им може да допринесе за намаляване количеството приета синя светлина, особено след залез слънце.

Трябват ли ни такива очила?

Може би е добра идея, ако прекарваме много време пред екран, особено след залез слънце, и изпитваме проблеми със съня. Ако пък оплакванията ни са свързани предимно с умора и напрегнатост в очите, то по-скоро проблемите ни идват от дългото време прекарано пред екрана, а не от поетата синя светлина. Изключително важно е да практикуваме упражнението 20-20-20 – на всеки 20 минути, да гледаме към нещо на поне 20 метра разстояние, в продължение на 20 секунди. Идеята е, че при гледане надалеч очните мускули се отпускат и си почиват, което е точно обратното на взирането в близкия екран.

Финални думи

Едно е сигурно – компютърният екран, телевизора, телефона, таблета, всички те излъчват синя светлина. Количеството и може би не е достатъчно за да увреди зрението ни и все още се правят проучвания и изследвания по темата. Експертите не могат да дадат категоричен отговор дали очилата за компютър блокиращи синята светлина оказват някакво значително и благоприятно влияние, но не са известни и противопоказания за това. Синята светлина влияе по-скоро на съня и нервната система, а проблемите със зрението идват не от нея, а от дългото време прекарано пред екран.