Продължете към съдържанието

6 стъпки за самоусъвършенстване, грижа за психическото здраве и личностно развитие

Психично здраве и личностно развитие

Наличието на план за личностно развитие може да ни помогне със самоусъвършенстването и подобряването на нашето психическо и физическо здраве, качеството на живот, справянето със стреса и работата и да ни направи по-успешни.

 1. Какво са самоусъвършенстването и личностното развитие?
 2. 6 стъпки за самоусъвършенстване, личностно развитие, по-добро психическо здраве и качество на живот
 3. Финални думи

Какво са самоусъвършенстването и личностното развитие?

Личностното развитие и самоусъвършенстването означават да се грижим за себе си без да бъдем егоисти, да се стремим с всеки изминал ден да бъдем по-добри във всяко едно отношение. Някои от нас имат нуждата да работят върху себе си по дадени направления, докато при други нуждите са различни. Тук ще разгледаме най-основните такива, като сами трябва да си дадем честна и обективна оценка къде имаме нужда от подобрение и в кое отношение не ни бива. След като идентифицираме слабите си места, нека опитаме всеки ден да правим по нещо малко в тази посока. И не забравяйте, че перфектни хора няма, всеки от нас има място за развитие и може да подобри качеството си на живот.

6 стъпки за самоусъвършенстване, личностно развитие, по-добро психическо здраве и качество на живот

 1. Работен и професионален план
  Тук се включват дейности, които биха ни помогнали да се представим по-добре и подобаващо на работното място.
 • Редовно да търсим градивна критика относно свършеното от нас
 • Да се допитваме до по-опитни и знаещи, като оставим егото настрана
 • Да не бъдем единаци в работата
 • Да четем статии и литература от професионално естество
 • Да участваме в професионални семинари и сбирки
 1. Физически план
  Дейности свързани с подобряването на физическото ни здраве с цел да бъдем по-жизнени, по-красиви, а и по-лесно да се справяме с професионалните и лични задачи.
 • Не пренебрегвайте добрия и качествен сън, лягайте си навреме и се стремете да прекарвате поне по 8 часа в леглото
 • Не пропускайте хранения и се хранете пълноценно и здравословно с качествена храна
 • Ако работата ви не е свързана с движение ставайте и се разхождайте за по няколко минути на всеки час
 • Спортувайте активно поне 4 пъти седмично в продължение на 30-40 минути
 1. Психически план
  Дейности, които ни помагат да бъдем с по-бистър и бърз ум, който ни позволява да вземем правилните решения и разрешим всекидневните проблеми поднесени от живота.
 • Правете си равносметка. Вечер преди да заспим нека се замислим за това как е минал денят ни. Какви решения сме взели, как сме постъпили, как е изглеждало това отстрани, каква оценка бихме си поставили сами, ако се погледнем като страничен наблюдател. Дали хората, на които държим биха били горди с нас. Ако сме сгрешили, нека това не ни отчайва, а да ни послужи като урок за следващия път и да ни направи по-силни и добри. Губеща ситуация няма – или печелим или учим нещо!
 • Търсете оценка от околните и хората, на които се възхищавате. Човек посочващ ни негативите е много по-полезен от такъв, който ги премълчава. Защото благодарение на първия вървим напред като идентифицираме слабите си страни и се опитаме да ги превърнем в силни.
 • Намерете си хоби, което не е свързано с работата. Някакъв вид спорт, книги, филми, готвене, майсторене, каквото и да е. Нещо, което ще ни отдръпне от мислите за ежедневната работа, ще прочисти и успокои ума ни.
 • Прекарвайте време с близки и приятели на спокойно и релаксиращо място. Море, планина, вечеря в спокоен ресторант или дори кратка разходка в парка съпроводена от приятен разговор.
Самоусъвършенстване, личностно развитие и психично здраве
 1. Емоционален аспект
  Способността да изживяваме пълната гама от емоции.
 • Да изградим стойностни и пълноценни приятелства с хора, с които да се поддържаме взаимно.
 • Стремете се всеки ден да направите поне 3 добри неща за някой друг. Без значение дали е дребна услуга, малък жест или просто блага дума.
 • Прекарвайте време със семейството и най-близките.
 • Споделяйте и водете искрени и открити разговори с най-добрите си приятели на теми, които не бихте дискутирали с всеки.
 1. Духовен план
  Това е възможността да засеем в себе си нещото, което би отключило ума и сетивата ни към неща отвъд заобикалящия ни материален свят. Да усещаме и виждаме невидимото, да вярваме в нещо.
 • Медитирайте. Затворени очи, тишина, спокойствие, дълбоко дишане в продължение на 5-10 минути.
 • Разходки в дивата и гъста гора, там където няма как да не усетим невидимата сила и енергия на природата.
 • Запознайте се с вярата, отидете на църква, вслушайте се в думите на свещеника, запалете свещичка. Вярата е много повече от това да мислим, че наистина има някой горе на небето.
 • Практикувайте йога. Йогата е като хибрид между спорта и медитацията. Комбинация, която със сигурност има изключително много позитиви за нашата физика, психика и дух.
 • Развийте взаимоотношения и станете наистина близки с някой. Просто приятел или пък нещо повече от това. Нека изградим връзки, които можем да усетим, някой, пред който бихме се открили напълно.
 1. Социален аспект
  Тук наблягаме на това да изградим полезни и поддържащи взаимоотношения с хора, за които ни е грижа, такива с които можем да споделяме, които биха били до нас във всяка ситуация, както и ние до тях.
 • Отделяйте повече време и внимание на децата, партньора, роднините и най-близките приятели.
 • Не пропускайте сбирка, на която ще присъстват точно тези ваши много близки хора, които са ви наистина на сърце. Дори поемете инициативата и организирайте такива събирания.
 • Не работете повече от нужното, ако някое от нещата изброени по-горе трябва да се пренебрегне. Работата никога няма свърши, парите никога няма да стигат, но времето на нас и близките ни тук е преброено.

Финални думи

След като се запознахме с различните направления засягащи личностното ни развитие, самоусъвършенстване и психично здраве нека си направим обективна равносметка и идентифицираме няколко наши слаби места, в които наистина можем да се подобрим и постигнем повече, което със сигурност ще подобри качеството ни на живот и ще ни направи по-удовлетворени.

Изградете си план, правете по-нещо малко всеки ден, което би ви тласкало напред. Споделете това с близки и приятели, в много от начинанията може да сте си полезни взаимно.

В крайна сметка става въпрос за това да бъдем по-позитивни, добри с околните, да имаме цели, които да преследваме, да не стоим на едно място, а да се развиваме, да сме наясно със себе си и живота, да знаем, че понякога не е толкова добър и справедлив, но да не губим вяра и надежда. По-често да казваме „майната му“, повече да се усмихваме, да се научим на самоирония и дори в най-трудните моменти да не забравяме, че след буря изгрява слънце, а ние сме само прашинка в този безграничен свят.