Продължете към съдържанието

Хронична депресия (дистимия) – причини и лечение

Хронична депресия (дистимия) - причини и лечение

Постоянното депресивно разстройство познато още като хронична депресия или дистимия представлява дълга и продължителна форма на депресия. Най-често се проявява като загуба на интерес върху ежедневните задачи, чувство на безнадеждност, ниска продуктивност, понижено самочувствие и усещане за обща некомпетентност. Всичко това може да продължава с години и значително да се отрази на нашите връзки, работа, учение, мотивация и живот като цяло.

 1. Първи признаци за наличие на депресия
 2. Симптоми
 3. Причини за хронична депресия
 4. Имаме ли нужда от лекар?
 5. Какво е лечението и как да се излекуваме?
 6. Рискови фактори
 7. Възможни усложнения
 8. Финални думи

Първи признаци за наличие на депресия

Ако страдаме от дистимия най-вероятно често ни се случва да не изпитваме чувства на радост и веселие дори в очевидни моменти на щастие. Може би близките и приятелите ни описват като мрачни и навъсени хора, които не умеят да се забавляват или постоянно се оплакват.

Въпреки че хроничната депресия не се отличава с високи пикови нива, както е при временната депресия, все пак не е изключено наличието на по-слаби и по-силни депресивни състояния.

За съжаление хроничната депресия се оказва сравнително трудна за лечение, но комбинацията от терапевтични разговори, промяна начина на мислене и може би медикаменти е възможно значително да подобри състоянието ни.

Симптоми

Хроничната депресия обикновено се проявява на периоди от по няколко години, като паузата между тях рядко трае повече от 2-3 месеца. Понякога е възможно преди или по време на период с хронична депресия да се прояви и временна такава. Това състояние се нарича двойна депресия.

Някои от най-изявените симптоми на хроничната депресия са:

 • Загуба на мотивация и интерес при извършването на всекидневните задачи
 • Тъга, празнота и чувство на безнадеждност
 • Постоянна умора и липса на енергия
 • Ниско самочувствие, високо ниво на самокритичност и чувство за невъзможност за справяне с каквото и да било
 • Липса на концентрация и трудно взимане на решения
 • Раздразнителност и чувство на гняв
 • Намалена активност, ефективност и продуктивност
 • Асоциалност
 • Чувства на вина и тревога относно миналото
 • Много голям или почти никакъв апетит
 • Проблеми със съня

Причини за хронична депресия

Трудно е да се назове точно една конкретна причина, която би отключила дистимията. Проблемът почти винаги е комплексен и се дължи на комбинация от фактори, като най-често срещаните са:

 • Събития от живота
  Както временната депресия, така и хроничната може да се развие в следствие от психични травми нанесени от неблагоприятни обстоятелства в живота. Загуба на близък човек, финансови проблеми, висок стрес, поредица от неуспехи.
 • Биологични изменения
  Хора страдащи от хронична депресия е възможно да имат определени вродени изменения в мозъка, които допринасят за по-лесното развитие на депресивни мисли и състояния.
 • Химичен състав на мозъка
  Невротрансмитерите са естествено произвеждани химични вещества в мозъка, които играят важна роля при различните депресии. Изследвания сочат, че при налични изменения в тези невротрансмитери и начинът по който те контактуват с нервната система, могат до доведат, както до положителни, така и до отрицателни ефекти, тъй като това са звената в човешкия организъм, които са регулативен орган на нашето настроение.
 • Наследствени заболявания
  Хроничната депресия често се наблюдава при хора чиито кръвни роднини също страдат или са страдали от подобни състояния. Все още се провеждат изследвания, чрез които се опитва да се открият точните гени отговорни за това.

Имаме ли нужда от лекар?

Тъй като наличието на горе споменатите симптоми може да продължи с години, често пъти започваме да приемаме състоянието си като нещо нормално, а целия този мрак като неизменна част от живота. Това обаче не е съвсем така и при наличие дори на само някои от симптомите е силно препоръчително да потърсим професионална помощ.

Нека поговорим с личния лекар или директно с експерт в сферата на психологията. Ако не се чувстваме комфортно за подобна среща, нека си уредим такава с някой друг, който може да помогне – близък, приятел, роднина, учител, някой вече минал по този път или просто интелигентен човек, на който имаме доверие.

Хронична депресия (дистимия) - причини и лечение

Какво е лечението и как да се излекуваме?

За съжаление няма доказан метод или лекарство, което да ни избави от хроничната депресия. Важно е да се знае, че подобно състояние най-често се забелязва по-лесно от заобикалящите ни хора. Така че е важно да се допитваме до тях, а ако видим нещо подобно в наш близък или приятел веднага да се опитаме да поговорим с него, като в никакъв случай не бива да му поставяме диагнозата директно.

Намаляването на ежедневния стрес е едно от най-важните неща, които трябва да се опитваме да постигнем, тъй като бъдейки подложени на него в продължителен период от време вероятността да се превърне в дистимия е огромен.

По-често трябва да бъдем по-лекомислени, по-непукисти и да се запитваме дали нещото, за което се ядосваме в момента наистина е толкова важно. Нека не забравяме, че ако няма да има значение след 5 години, по-добре да не му отделяме повече от 5 минути, а да продължим напред.

Важно е да намерим и правим нещо в което сме добри за да си повдигнем самочувствието. Било то някакъв вид спорт, готвене, занаят или каквото и да е. Ако пък наистина не знаем кое е това нещо, нека се захванем с едно и да ставаме все по-добри в него, това би било оказало изключително положително въздействие върху нас и нашето самочувствие.

Спортът и физическата активност изключително много засилват отделянето на така наречените хормони на щастието – допамин, окситоцин, ендорфин, серотонин. 3-4 пъти седмично по 30-40 мин са напълно достатъчни за постигане на желания ефект.

Говорете и споделяйте за проблемите си. Тук е важно да се отбележи, че е желателно да го правим в тесен кръг от хора, които са интелигентни, имаме им доверие и по възможност разполагат с горчив житейски опит.

Рискови фактори

Хроничната депресия най-често започва да се проявява между 18 и 25 годишна възраст. Някой от най-известните фактори оказващи влияние на това са:

 • Наличие на родител страдащ от депресивни състояния
 • Събитие или поредица от такива довели до психическа травма или бъдейки дълго време под висок стрес
 • Личностни комплекси и ниско самочувствие
 • Наличие на висока степен на зависимост от някой друг
 • Характер предразполагащ към песимизъм и негативен начин на мислене
 • Високи цели и стандарти, които сме смятали за лесно достижими

Възможни усложнения

Хроничната депресия може да доведе до следните странични ефекти и състояния:

 • Понижено качество на живот
 • Тревожност и безпокойство
 • Злоупотреба с алкохол, наркотици и други подобни
 • Проблеми в личния живот и конфликти в семейството
 • Ниска продуктивност и незадоволително справяне с работата или учението
 • Болки в тялото и често боледуване
 • Самоубийствени мисли
 • Други по-сериозни психични проблеми и заболявания

Финални думи

Хроничната депресия е състояние, от което страдат или са страдали може би по-голямата част от населението на земята. Важно е да гледаме по-положително и винаги да търсим позитивното. Да знаем, че нашият живот най-вероятно е мечта за някой друг. Да не забравяме, че най-ценните неща, а именно здравето и близките ни хора са достатъчна причина да бъдем усмихнати и щастливи.

Ако пък сме от тези с по-силни и големи амбиции, които не се примиряват лесно и винаги търсят нещо повече, нека сме наясно, че в живота лесно няма и понякога е доста труден. Не всеки има равен старт, при някои късметът е повече, а при други по-малко, точно както едни се раждат руси, а други черни. Нека се фокусираме върху нещата, които можем да променим и да не забравяме, че губещи ситуации няма – или печелим или учим, а това което не ни убива, ни прави по-силни.

От друга страна, дистимията може да ни превърне в изключително устойчиви психически и готови да посрещнем дори и най-силните урагани на живота.