Продължете към съдържанието

Масло от черен кимион – ползи, вреди, прием и дозировка

Масло от черен кимион - ползи, вреди, прием
  1. Ползи на маслото от черен кимион
  2. Възможни вреди от черния кимион
  3. Прием и дозировка
  4. Финални думи

Черният кимион (Нигела сатива) е малко цъфтящо растение, което е най-разпространено в югоизточна Азия, средния Изток и северна Европа. Храстчето ражда плодове с малки черни семена. От там идва и другото му наименование, което е просто „черни семена“, а някъде може да се срещне и като „римски кориандър“.

Маслото от черен кимион се извлича от семена и се използва повече от 2000 години поради многото си терапевтични свойства. Твърди се, че помага при астма, отслабване и влияе благоприятно на кожата и косата.

Следва да се запознаем с ползите, възможните странични ефекти, и подходящата доза за прием. Така че, нека започваме.

Ползи на маслото от черен кимион

В народната медицина то често е било смятано за панацея или вселечител.

Високо съдържание на антиоксиданти
Маслото от черен кимион е изключително богато на антиоксиданти. Това са биохимични вещества, които предпазват клетките от увреждания породени от нестабилни молекули наричани още свободни радикали.

Антиоксидантите са важни за нашето здраве и изследвания показват, че намалят риска от възпаления, инфаркт, алцхаймер и рак.

В частност, маслото от черен кимион е много богато на тимохинон, който има изключително силни антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти. Проучвания сочат, че точно тази съставка помага за здравето на мозъка и лечението на няколко вида ракови заболявания.

Помага при астма
Астмата е хронично заболяване, при което дихателнтие пътища се подуват, мускулатурата около тях се свива, а резултатът е затруднено дишане.

Проучване разкрива, че маслото от черен кимион и по-точно тимохинонът в него може да намали възпалението на дихателните пътища и да отпусне стегнатата около тях мускулатура.

Изследване направено измежду 80 възрастни страдащи от астма сочи, че приемът на 500 мг масло от черен кимион, 2 пъти дневно, в продължение на 4 седмици, значително намалява симптомите и оплакванията на пациентите.

Спомага редуцирането на теглото
Много изследвания показват как черният кимион намалява индексът на телесна маса (ИТМ) при хора с наднормено тегло, проблеми с метаболизма и диабет тип 2.

Направено е 8 седмично проучване, в което са участвали 90 жени на възраст между 25 и 50 години, страдащи от затлъстяване. Всички са били подложени на ниско калорийна диета, като някои от тях са приемали и по 1 гр масло от черен кимион с всяко от трите си дневни хранения.

В края на експеримента, тези, които са приемали черния кимион са изгубили значително повече тегло и сантиметри в ханша, както и са забелязани големи подобрения при нивата им на триглицериди и LDL (лошият холестерол).

Намаля нивата на кръвна захар
За хора страдащи от диабет постоянно високите нива на кръвна захар могат да доведат до сериозни рискове и бъдещи усложнения, като проблеми с бъбреците, очите, и сърцето.

Учени твърдят, че приемът на 2 гр смляни семена от черен кимион на ден, в продължение на 2-3 месеца, може значително да намали нивата на кръвна захар и хемоглобин A1c в организма.

Друго изследване, което е направено сред 99 възрастни с диабет тип 2 сочи, че приемът на 2 мл масло на ден, в продължение на 20 дни, също силно намаля нивата на хемоглобин A1c.

Понижава холестерола и кръвното налягане
Твърди се, че маслото от черен кимион помага и за намаляне на холестерола и понижаване на кръвното налягане.

Високото кръвно, в комбинация с високи нива на LDL (лош холестерол) отключват редица рискове и са от изключително голяма важност за сърдечното здраве.

Проведени са две изследвния, в едното са участвали 90 жени с наднормено тегло, а в другото 72 възрастни с диабет тип 2. Приемали са по 3 гр масло от черен кимион на капсули в продължение на 12 седмици, като накрая всички са показали значителни понижения в нивата на холестерол в кръвта си.

Друго проучване, което е дало същите резултати е направено сред 90 човека с високи нива на холестерол, които са приемали по 2 лъжици (~10 гр) масло след закуска, в продължение на 6 седмици.

Черният кимион помага и за понижаване на кръвното налягане. Това е доказано чрез изследване направено измежду 70 възрастни, които са приемали половин лъжица (~2.5 гр) масло два пъти дневно, в продължение на 2 месеца.

Подпомага мозъка
Невровъзпалението представлява възпаляване на мозъчните тъкани. Твърди се, че има роля в развитието на болести като паркинсон и алцхаймер.

Тимохинонът, за който споменахме по-рано, има силно противовъзпалителен ефект, което означава, че може да помогне при подобни болести. Това твърдение все още е в етап на изследване и проучване. Но пък вече е доказано, че приема на 500 мг, 2 пъти дневно, в продължение на 10 седмици, значително повишава паметта и концентрацията.

Полезно е за косата и кожата
В допълнение към споменатите до тук лечебни свойства на черния кимион могат да се препишат и такива, които се свързват със здравето на косата и кожата.

Благодарение на силните си антимикробни и противовъзпалителни свойства, маслото от черен кимион може да помогне при акне, екземи, суха кожа и псориазис.

Други ползи

Противораков ефект
Изследвания показват, че тимохинонът съдържащ се в маслото помага за намаляването скоростта на разстеж и разпространение на някои ракови клетки.

Артрит
Поради силно изявените си противовъзпалителни свойства черният кимион може да намали степента на възпаление на ставите при хора страдащи от артрит.

Мъжка плодовитост
Подобрява качеството на семенната течност.

Противогъбично
Черният кимион оказва благоприятен ефект при наличие на гъбични инфекции, и по-специално кандидоза.

Възможни вреди от черния кимион

Приемът на масло от черени кимион в продължение на до 3 месеца се счита за безопасно.

В едно от направените изследвания, в което пациентите са приемали по 5 мл масло на ден, в продължение на 2 месеца, е имало такива, които са започнали да имат оплаквания от гадене и подуване.

Като друга потенциална вреда може да се определи възможното неблагоприятно взаимодействие между черния кимион и медикаменти като бета блокери или варфарин (кумадин), тъй като всички те се обработват в организма от така наречаната цитохрома P450.

Прием и дозировка

Както може би и забелязохте, все още няма твърдо заявено каква би била оптималната доза за прием.

1 мг масло на капсули на ден в продължение на 4 месеца се доказва като безопасно, а в същото време и ефективно за лечение на астма.

От друга страна пък, двойно и тройно по-големи дози приемани в продължение на 2-3 месеца са имали ефект при понижаване на наднормено тегло, кръвна захар и холестерол.

Като обощение можем да кажем, че около 2-3 мг на ден в продължение на не повече от 3-4 месеца може да се счита като „златна среда“.

Финални думи

Маслото от черен кимион най-често се среща под течна форма или такава на капсули. Има силен и отличаващ се вкус, така че често се смесва с мед или лимонов сок преди прием.

Доказаните благоприятни въздействия върху човека са много. Това са лечението на астма, понижаване нивата на кръвна захар и холестерол, загуба на наднормено тегло и т.н.

Силните противовъзпалителни и антиоксидантни свойства на тимохинонът в маслото от черен кимион пък подпомагат дейността на мозъка и забавят растежа на раковите клетки.

Старайте се да пазарувате от изградени и доверени източници.